Bekkenklachten/ bekkeninstabiliteit

Tijdens de zwangerschap zal het lichaam van een vrouw veel veranderingen ondergaan, wat onder andere kan leiden tot bekkenklachten. Dit zijn veelvoorkomende problemen die pijn en ongemak kunnen veroorzaken, vooral omdat het bekken een cruciale rol speelt bij het ondersteunen van de groeiende baby. Vaak wordt de diagnose bekkeninstabiliteit genoemd en ondervindt men klachten bij (langdurig) zitten, opstaan vanuit liggen, omdraaien in bed of (langer) lopen. Gelukkig kan een osteopaat bij deze klachten helpen.

Osteopathie bij bekkenklachten in de zwangerschap
Een osteopaat is een zorgverlener die zich richt op de beweeglijkheid van het lichaam. Als osteopaat gebruik je je handen om te voelen waar spanningen en blokkades zitten in spieren, gewrichten en weefsels. Bij bekkenklachten tijdens de zwangerschap kijkt de osteopaat naar het hele lichaam om te begrijpen waar de pijn precies vandaan komt en hoe deze verlicht kan worden. Onderzoek en behandeling zijn volledig veilig: er wordt alleen onderzocht en behandeld met de handen en hierbij wordt geen gebruik gemaakt van harde technieken.
Dus met behulp van zachte, manuele technieken kan de osteopaat de spanning in de bekkenregio en het gebied daar omheen verminderen. Dit kan door het voorzichtig mobiliseren van de gewrichten en organen en daarmee het verbeteren van de bloedcirculatie in het bekkengebied. Deze behandelingen helpen niet alleen om pijn te verlichten, maar ook om de beweeglijkheid en stabiliteit van het bekken te verbeteren.
Daarnaast kan de osteopaat advies geven over houdingen en bewegingen die de druk op het bekken verminderen. Dit kan variëren van specifieke oefeningen tot tips voor dagelijkse activiteiten zoals tillen en zitten. Door deze adviezen op te volgen, kan de aanstaande moeder leren hoe ze haar lichaam beter kan ondersteunen tijdens de zwangerschap.
Kortom, een osteopaat kan een belangrijke rol spelen bij het verlichten van bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Door de juiste technieken en adviezen helpt de osteopaat niet alleen om de pijn te verminderen, maar ook om de zwangerschap zo comfortabel mogelijk te maken.