Darmklachten

Darmklachten zoals krampen, winderigheid, een opgeblazen gevoel (met of zonder een gezwollen buik), verstopping/ obstipatie. Dit zijn allemaal vormen van darmklachten waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben. Wanneer er uit medisch onderzoek geen duidelijke onderliggende oorzaak is aan te wijzen voor de darmklachten, wordt er vaak gesproken van een prikkelbare darm. Synoniemen hiervoor zijn PDS (prikkelbare darm syndroom), IBS (irritable bowel syndrome), spastische dikke darm of spastisch colon. Een lastig beeld, want de enige medicatie die er voor dit soort darmklachten voorhanden is bestaat uit symptoom bestrijdende middelen.

Wat kan een osteopaat betekenen bij darmklachten?

Osteopathie is een van de weinige therapievormen die zich met de organen bezig houdt. En dat is overigens niet alleen bij darmklachten: ook bij andere klachten wordt de buikinhoud mede onderzocht. Er wordt tijdens het onderzoek onder andere uitgebreid getest op de beweeglijkheid van de organen. De organen zijn voortdurend in beweging onder invloed van het middenrif dat beweegt in dienst van de ademhaling.

Daarnaast zijn de buikorganen ook voortdurend in beweging onder invloed van de peristaltiek van de darmen zelf: de kracht die de inhoud van de darmen voortstuwt. Wanneer de beweeglijkheid van de organen of hun omgeving afneemt (door invloeden van bijvoorbeeld ziekte, operatie, voeding, stress), dan heeft dat directe invloed op de aan- en afvoer (bloed en lymfe) van deze organen en daarmee op hun functioneren. Op deze wijze kunnen darmklachten dus ontstaan of onderhouden worden.

Behandeling van de darmen door de osteopaat vindt plaats met rustige handmatige technieken, wat doet denken aan een buikmassage. Overigens worden in onderzoek en behandeling ook het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel meegenomen, aangezien deze drie systemen (orgaanstelsel, bewegingsapparaat en zenuwstelsel) onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en elkaar om deze reden ook beïnvloeden.

Het belang van beweeglijkheid van de weefsels

Binnen de osteopathie staat beweeglijkheid dus centraal. Elk orgaan en elk weefsel in het lichaam moet vrij kunnen bewegen om goed te functioneren. Wanneer een orgaan beperkt wordt in zijn natuurlijke beweging – bijvoorbeeld door verklevingen, spanning of verminderde doorbloeding – kan dit leiden tot klachten.

Door de beweeglijkheid van de darmen en omliggende structuren te herstellen, wordt de natuurlijke werking van het lichaam ondersteund. Dit draagt bij aan een betere opname van voedingsstoffen, een regelmatigere stoelgang en een vermindering van pijnklachten.

Wat zijn de positieve effecten van osteopathie bij darmklachten?

Veel mensen ervaren na osteopathische behandelingen een merkbare verbetering in hun darmfunctie en algehele welzijn. Mogelijke positieve effecten zijn:

  • Minder opgeblazen gevoel en buikpijn
  • Betere stoelgang en regelmatiger ontlasting
  • Vermindering van stressgerelateerde darmklachten
  • Verbeterde opname van voedingsstoffen door betere doorbloeding
  • Meer energie en minder vermoeidheid

Onderzoek toont aan dat osteopathie effectief kan zijn bij het verminderen van functionele darmklachten, zoals bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Studies suggereren dat osteopathische behandelingen kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering en verlichting van symptomen door het verminderen van spanning in de buikregio en het zenuwstelsel.

Wat kun je verwachten van een osteopathische behandeling?

Tijdens de eerste afspraak neemt de osteopaat de tijd om jouw klachten en medische geschiedenis te bespreken. Vervolgens wordt je hele lichaam onderzocht om te bepalen waar de beweeglijkheid beperkt is. De behandeling bestaat uit zachte technieken die gericht zijn op het herstellen van de balans en beweeglijkheid van de betrokken weefsels.

Het aantal behandelingen dat nodig is, hangt af van de aard en ernst van je klachten. Veel mensen merken al na enkele sessies verbetering in hun spijsvertering en ervaren minder ongemak.

Bent u benieuwd wat osteopathie in uw situatie en voor uw klachten zou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Sander Sprong Osteopathie, of maak direct een afspraak in de online agenda.
Een afspraak maken in de online agenda kan 24 uur per dag en 7 dagen in de week.