FAQ – 15 Veelgestelde Vragen | Sander Sprong Osteopathie

FAQ – 15 Veelgestelde Vragen | Sander Sprong Osteopathie

Osteopathie is een relatief onbekende geneeswijze. Het dus ook niet verwonderlijk dat u met vragen zit. Vragen zoals: wat is osteopathie eigenlijk en waarvoor zou osteopathie kunnen helpen? Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig en hoe zit het met de vergoeding?
Hieronder zijn een aantal van deze vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

 

1. Wat is osteopathie?

Osteopathie is een holistische benadering van gezondheid die zich richt op het behandelen van klachten door het mobiliseren van gewrichten, spieren en weefsels. Het doel is om het lichaam te helpen zijn eigen genezing te bevorderen en de balans te herstellen. Lees hier meer over wat osteopathie is.

 

2. Welke klachten behandelt de osteopaat?

Osteopathie kan helpen bij een breed scala aan klachten, zoals:

• Rug- en nekpijn

• Hoofdpijn en migraine

• Gewrichts- en spierpijn

• Stressgerelateerde klachten

• Verkeerde houding

• Sportblessures

• Beperkte mobiliteit

• Verstoorde spijsvertering

• Klachten van uw pasgeborene

• Klachten bij zwangerschap

 

3. Voor wie is osteopathie geschikt?

Osteopathie is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van pasgeborenen tot ouderen. Het kan ook behulpzaam zijn tijdens de zwangerschap of na een operatie om het herstel te versnellen.

 

4. Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Het aantal behandelingen varieert per persoon en klacht. Vaak zijn 3 tot 5 sessies voldoende, maar dit hangt af van de ernst van de klacht en de reactie van uw lichaam. Uw osteopaat bespreekt dit met u tijdens de eerste afspraak.

 

5. Wat gebeurt er tijdens een osteopathiebehandeling?

Tijdens een behandeling zal de osteopaat uw medische geschiedenis doornemen die u heeft ingevuld in een intake. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek. De behandeling zelf bestaat uit zachte mobilisatietechnieken van spieren, gewrichten en bindweefsels.

 

6. Is osteopathie pijnlijk?

De meeste mensen ervaren osteopathie als ontspannend en comfortabel. Soms kan er wat ongemak optreden, vooral bij het behandelen van gespannen of beschadigde gebieden. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt snel na de behandeling.


7. Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?

Nee, een verwijzing van uw huisarts is niet nodig om een afspraak te maken bij een osteopaat. Als osteopaat zijn we direct toegankelijk. U kunt dus direct zelf contact met ons opnemen voor een consult.


8. Wordt osteopathie vergoed door mijn zorgverzekering?

Osteopathie wordt vaak gedeeltelijk vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Het is belangrijk om na te gaan of uw polis osteopathie dekt. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor de details.
Klik hier voor een lijst van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) met zorgverzekeraars en wat ze vergoeden.


9. Is osteopathie wetenschappelijk bewezen?

Osteopathie is gebaseerd op wetenschappelijke principes van anatomie en fysiologie. Er is steeds meer onderzoek naar de effectiviteit van osteopathie, vooral op het gebied van pijnverlichting en het verbeteren van mobiliteit. De behandelmethode wordt in Nederland erkend en gereguleerd door de Stichting Nederlands Register Osteopathie (NRO).


10. Kan osteopathie helpen bij stress?

Ja, osteopathie kan helpen bij het verlichten van stress door spanning in het lichaam te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en de algehele ontspanning en balans te bevorderen.


11. Wat is het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie?

Osteopathie richt zich niet alleen op de behandeling van specifieke klachten, maar ook op het gehele lichaam en de onderliggende oorzaken van de klacht. Fysiotherapie richt zich meestal meer op herstel van functie en mobiliteit na blessures of aandoeningen.
Lees hier meer over het verschil tussen osteopathie, fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie.


12. Hoe maak ik een afspraak?

U kunt eenvoudig een afspraak maken via onze website, telefonisch of door een e-mail te sturen. We beantwoorden de aanvraag zo snel mogelijk.


13. Moet ik iets meenemen naar mijn eerste afspraak?

U kunt eventuele medische gegevens mee nemen die relevant kunnen zijn voor de klacht, zoals rapporten van röntgenfoto’s of scans of gegevens van eerdere behandelingen.
Het is ook handig om een grote handdoek (badlaken) mee te nemen. Om een goed onderzoek en een goede behandeling uit te kunnen voeren wordt u verzocht zich tot op het ondergoed uit te kleden. Als u zich daarbij ongemakkelijk voelt dan kunt u bijvoorbeeld een sportbroekje meenemen.


14. Wat zijn de kosten van een osteopathiebehandeling?

De kosten variëren afhankelijk van de duur en aard van de behandeling. Raadpleeg onze tarievenlijst op de website of neem contact met ons op voor meer informatie.


15. Wat moet ik doen als ik mijn afspraak wil annuleren?

We verzoeken u om afspraken minimaal 24 uur van tevoren te annuleren of te verzetten. Dit kan telefonisch, per whatsapp of per e-mail.
Bij te late annulering wordt het volledige consult in rekening gebracht. We hopen op uw begrip hiervoor.


Heb je nog andere vragen?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. We helpen je graag verder!