Osteopathie bij slaapproblemen

Osteopathie bij slaapproblemen: hoe het werkt

Als je kind moeite heeft met slapen, kan dat een grote impact hebben op het hele gezin. Slechte nachten maken kinderen prikkelbaar en ouders uitgeput. Gelukkig kan osteopathie helpen bij slaapproblemen bij kinderen van alle leeftijden, van baby’s tot oudere kinderen. Maar hoe werkt dat precies? In deze tekst leggen we uit hoe osteopathie kan bijdragen aan beter slapen, en hoe we hierbij werken met drie belangrijke systemen in het lichaam: het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelmethode. Dat betekent dat de osteopaat uitsluitend met de handen werkt om spanning en bewegingsverliezen in het lichaam op te sporen en te behandelen. Het uitgangspunt is dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Een blokkade in het ene deel van het lichaam kan invloed hebben op andere delen, en het herstellen van balans en beweeglijkheid kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteunen.

Bij kinderen kijken osteopaten, net zoals bij volwassenen, naar de beweeglijkheid van de weefsels. Denk daarbij aan spieren, gewrichten, organen en zelfs de schedelbeenderen. Als deze weefsels niet goed kunnen bewegen, kan dat een negatieve invloed hebben op het functioneren van het lichaam, en dat kan bijvoorbeeld slaapproblemen veroorzaken.

De drie systemen in balans brengen

Wanneer een osteopaat een kind met slaapproblemen behandelt, wordt altijd naar drie systemen gekeken:

  1. Het bewegingsapparaat
    Dit zijn de botten, spieren, gewrichten en bindweefsels. Bij kinderen van alle leeftijden kunnen problemen in dit systeem bijdragen aan slaapproblemen.
  • Bij baby’s: Denk aan een voorkeurshouding of spanning in de nek door de bevalling. Dit kan ongemak veroorzaken en onrustig slapen in de hand werken.
  • Bij oudere kinderen: Rug- of nekklachten door een verkeerde zithouding op school, veel schermtijd of intensieve sport kunnen ervoor zorgen dat een kind ’s nachts moeilijk tot rust komt.

De osteopaat onderzoekt of er sprake is van bewegingsbeperkingen in het bewegingsapparaat en maakt deze weefsels weer soepel door zachte, gerichte technieken. Hierdoor kan het lichaam ontspannen, wat vaak helpt bij het verbeteren van de slaap.

  1. Het orgaansysteem
    Organen zoals de maag, darmen en longen zijn in beweging, hoe klein die bewegingen ook zijn. Deze bewegingen zijn nodig voor een goede functie van de organen. Als bijvoorbeeld de darmen minder beweeglijk zijn door spanning of verkleving, kan dat ongemak veroorzaken, wat een rustige nachtrust in de weg staat.
  • Bij baby’s: Buikkrampjes of reflux kunnen het slapen bemoeilijken.
  • Bij oudere kinderen: Problemen zoals obstipatie of voedselovergevoeligheden kunnen leiden tot buikpijn of onrust tijdens de nacht.

Door zachte technieken kan de osteopaat de spanning rondom de organen verminderen en de beweeglijkheid herstellen. Dit kan niet alleen helpen bij het verlichten van ongemak, maar ook bij het verbeteren van de slaap.

  1. Het craniosacrale systeem
    Dit systeem omvat de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen, maar ook het hersenvocht dat hierin circuleert.
  • Bij baby’s: Spanning in dit systeem kan ontstaan door bijvoorbeeld een zware bevalling, een keizersnede of een val.
  • Bij oudere kinderen: Spanning kan worden opgebouwd door bijvoorbeeld hoofdpijn, stress of een val tijdens het spelen.

De osteopaat onderzoekt of er sprake is van spanning of een beperkte beweeglijkheid in dit systeem. Met zachte technieken wordt deze spanning verlicht, wat kan zorgen voor een betere ontspanning en daardoor betere slaap.

Het belang van beweeglijkheid

In alle drie de systemen is de beweeglijkheid van de weefsels cruciaal. Beweeglijkheid zorgt ervoor dat het lichaam vrij kan functioneren en dat spanning en stress kunnen worden afgevoerd. Als een weefsel niet goed beweegt, kan dat leiden tot blokkades die de balans verstoren. Bij kinderen is dit extra belangrijk, omdat hun lichamen nog in ontwikkeling zijn. Kleine blokkades kunnen zich snel uiten in ongemak, zoals slaapproblemen.

Osteopathie richt zich op het herstellen van deze beweeglijkheid. De behandeling is altijd afgestemd op het kind en gebeurt met zachte, vriendelijke technieken. Juist omdat kinderen vaak snel reageren op osteopathie, is het een veilige en effectieve manier om slaapproblemen aan te pakken.

Wat kun je verwachten?

Bij een eerste afspraak met de osteopaat wordt een uitgebreide intake gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de geschiedenis van je kind, zoals de zwangerschap, bevalling en eventuele eerdere klachten. Vervolgens onderzoekt de osteopaat het hele lichaam om te kijken waar de blokkades zitten.

Een behandeling duurt de eerste keer ongeveer een uur, een vervolgbehandeling meestal 30 tot 45 minuten. Vaak merk je na een paar behandelingen al verschil. Baby’s worden rustiger, slapen beter in of worden minder vaak wakker. Oudere kinderen voelen zich vaak meer ontspannen, en met minder spanning in hun lichaam vallen ze gemakkelijker in slaap.

Maak een afspraak

Slaapproblemen kunnen een groot effect hebben op het welzijn van je kind én van jou als ouder. Gelukkig is er vaak iets aan te doen. Wil je weten of osteopathie iets kan betekenen voor jouw kind – of het nu een baby is of een kind dat al naar school gaat? Neem contact op met Sander Sprong Osteopathie. Samen kijken we wat jouw kind nodig heeft om weer lekker te slapen. Het is ook mogelijk om direct een afspraak te maken in de online agenda.