Een voorkeurshouding bij een baby betekent dat het kindje vaker naar één kant kijkt of ligt. Dit kan leiden tot een afplatting van de schedel aan die zijde of andere ongemakken. Gelukkig kan de osteopaat hierbij helpen.
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een vorm van alternatieve geneeskunde die zich richt op het herstellen van de balans in het lichaam. Er wordt uitgegaan van een goede beweeglijkheid als voorwaarde voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Er wordt gebruik gemaakt van zachte technieken om spanningen en bewegingsverliezen in het lichaam te verhelpen. Dit is vooral belangrijk voor baby’s, wiens lichamen nog in ontwikkeling zijn.
Hoe werkt het?
Wanneer je een afspraak maakt voor je baby, zal de osteopaat een link sturen voor het invullen van een intake formulier. Bij het eerste consult zal naar aanleiding van dit formulier een gesprek plaatsvinden over de huidige situatie, het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de eventuele medische geschiedenis van je kindje. Vervolgens doet de osteopaat een zacht lichamelijk onderzoek. Dit is een zorgvuldig proces waarbij de osteopaat kijkt naar de beweeglijkheid van de structuren van nek, rug en schedel. Maar ook van de buikinhoud en de rest van het lichaam. Naar aanleiding van de gevonden bewegingsverliezen wordt de behandeling ingesteld.
Deze behandeling zelf bestaat uit zachte technieken die de beweeglijkheid overal in het lijfje herstellen. Dit alles kan helpen om de spieren rond de nek en schouders te ontspannen, waardoor de baby zich vrijer kan bewegen. Het doel is om ervoor te zorgen dat je baby comfortabeler is en minder de neiging heeft om naar één kant te kijken of liggen.
Voordelen van osteopathie
Osteopathie kan verschillende voordelen bieden voor baby’s met een voorkeurshouding:
1. Verbeterde beweging: Door spanningen te verlichten, kan je baby makkelijker zijn of haar hoofd draaien en de houding aanpassen.
2. Minder ongemak: Behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van pijn of ongemak die samenhangt met de voorkeurshouding.
3. Preventie: Vroegtijdige behandeling kan helpen voorkomen dat er verdere problemen ontstaan, zoals een scheve schedel of andere houdingsproblemen. De baby kan zich dan weer vrij verder ontwikkelen.
Is het veilig?
Ja, osteopathie is veilig voor baby’s. De technieken die osteopaten gebruiken zijn zacht en voorzichtig. Het is belangrijk om altijd naar een ervaren en geregistreerde osteopaat te gaan die gespecialiseerd is in de behandeling van kindjes. Sander Sprong heeft de opleiding ‘osteopathie bij kinderen’ gevolgd direct na het afronden van de basis opleiding osteopathie. Hij heeft in de afgelopen meer dan 10 jaar een ruime ervaring opgedaan met het behandelen van zowel zwangeren als baby’s en kinderen.
Neem contact op
Wil je een afspraak maken? Je kunt eenvoudig 24 uur per dag een afspraak maken via de online agenda. Wil je eerst nog wat vragen stellen, neem dan gerust contact op! Dat gaat het makkelijkst via mail, SMS of whatsapp. Omdat ik tijdens de behandeling te telefoon niet opneem, ben telefonisch helaas niet zo makkelijk te bereiken.