Wat is osteopathie?
Wat is osteopathie?
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Door deze holistische benadering kan de osteopaat de oorzaak van uw klacht vinden. Door middel van massages en manipulatie van de spieren, gewrichten en weefsels zullen kan een osteopaat de klachten verminderen of volledig wegnemen. Dat is de kracht van osteopathie.
Beweeglijkheid in de osteopathie
Osteopathie is een vorm van manuele therapie die zich richt op het opsporen en behandelen van beperkingen in de beweging van het lichaam, die klachten kunnen veroorzaken of in stand houden. Een goede mobiliteit is van groot belang voor het optimaal functioneren zonder klachten. De kwaliteit van weefsel en het vermogen tot herstel zijn rechtstreeks afhankelijk van lokale uitwisselingen van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen via de bloedcirculatie en lymfestroom. Een optimale doorstroming kan alleen plaatsvinden bij een goede beweeglijkheid.
Eenheid in osteopathie
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed beweegt, kan dit klachten veroorzaken, aangezien alle weefsels met elkaar verbonden zijn en pijn zich kan verspreiden naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar de beweging belemmerd is en herstelt de harmonie tussen de verschillende weefsels. Het kan dus zijn dat de behandeling zich richt op een gebied waar u helemaal geen klachten ervaart.
Wat is osteopathie? Deze geneeskunst is een ware hands-on benadering, waarbij de osteopaat uitsluitend zijn handen gebruikt. Door middel van massages bevordert de osteopaat het zelfherstellend vermogen van het lichaam door los te maken wat vastzit.
Systemen binnen de osteopathie
De osteopaat werkt met drie systemen binnen het lichaam die sterk met elkaar te maken hebben:
- Het bewegingsapparaat: het geheel van botten, gewrichten, gewrichtskapsels en spieren;
- Het orgaansysteem: de borstholte organen als hart en longen, en de buikorganen als maag, darmen, lever, nieren, etc.;
- Het craniosacrale systeem: het omhulsel van het centrale zenuwstelsel. Het betreft hier onder andere de vliezen rond hersenen en ruggenmerg en de schedelbeenderen.
Binnen deze drie systemen wordt er onderzoek gedaan naar de beweeglijkheid. Op basis hiervan worden er diagnoses gesteld. Het is belangrijk om hier te vermelden dat een osteopaat geen medische diagnoses stelt.
Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.
Een osteopaat is direct toegankelijk, er is geen verwijzing van huisarts of medisch specialist vereist.